Sterk staaltje R&D in homogene klimaatzoektocht

“Het klimaatsysteem Caeli is een data-analytisch sensornetwerk in een kleine ventilatoroplossing dat resulteert in een homogene klimaatverdeling. De praktijk bewijst dat energiebesparing en hogere productie  door meer gelijkmatige groei grote voordelen zijn van het systeem. Door gebruik te maken van de  kasconstructie en een relatief kleine ventilatorbehuizing wordt de lichtinval minimaal belemmerd. Dit systeem komt het best tot zijn recht in nieuwbouw, maar is ook toepasbaar in bestaande kassen.”, aldus Sven van Heijningen van Alcomij, ontwikkelaar en producent van glastuinbouwoplossingen. Adésys ontwikkelde voor de Caeli maatwerk elektronica voor de datastroom en besturing van de ventilatoren.

De relatief kleine behuizing en krachtige ventilator gemonteerd in de kaskolom vallen direct op bij het Caeli klimaatsysteem. De kaskolom wordt gebruikt als luchtkanaal en de ventilator heeft een capaciteit van 300 kuub per uur. Van Heijningen: “Boven het schermdoek zuigen we relatief droge lucht langs het kasdek aan die vervolgens vlak boven het gewas horizontaal krachtig wordt uitgeblazen. Het voordeel is dat hierdoor het schermdoek langer gesloten kan blijven. Het algoritme geeft autonoom aansturing aan elke individuele ventilator op basis van instellingen uit de klimaatcomputer. Dit resulteert in een meer homogene temperatuur en luchtvochtigheid.”

Bewezen betrouwbaar en schaalbaar

Hans Damen van Adésys is trots op de samenwerking met Alcomij: “Wij zijn ontstaan in de tuinbouwsector, voelen nog steeds sterke verbinding met die sector en leveren toegepaste maatwerk elektronica bij een aantal klanten. Door constructief mee te denken in deze innovatieve ontwikkeling van Alcomij hadden we echt een match.” Voor Adésys lag de uitdaging in het vinden van een bewezen betrouwbaar en schaalbaar netwerk waarmee duizenden sensoren kunnen worden verbonden en die de dataverzameling van metingen naar de Cloud stuurt.

Elke paar minuten stuurt de Caeli metingen van de sensoren naar de Cloud. Deze data wordt gevisualiseerd in een plattegrond en daarmee vertaald naar informatie. Het algoritme dat daaraan gekoppeld is, zorgt voor autonome aansturing per ventilator en daarmee voor een gelijkmatig klimaat.

Effectief precisieklimaat

Het relatief jonge ventilatiesysteem is door R&D manager Sven van Heijningen bij Alcomij ontwikkeld voor Het Nieuwe Telen. Ook in de praktijk is al bewezen dat het algoritme goed werkt en een beduidend homogenere temperatuur en luchtvochtigheid wordt bereikt. Hierdoor kan het schermdoek langer dicht blijven en wordt energie bespaard.

“We zijn zelf begonnen met de ontwikkeling van 20 prototypen. Daardoor leerden we vooral zelf begrijpen wat er gebeurt. Van elke stap in de ontwikkeling hebben we een proef gedaan. Hierdoor meet en weet je direct de impact. Uit die basis kwamen duidelijk heel goede resultaten naar voren en wisten we dat we hiermee een antwoord op een grote vraag in de tuinbouwsector in handen hebben”, licht Van Heijningen toe.

“De Caeli bevat meerdere sensoren per unit die de temperatuur en luchtvochtigheid boven het scherm, vlak onder het scherm en bij de grond meten. Deze kun je individueel uitlezen én de meetgegevens worden per interval draadloos naar de Cloud gestuurd. Elke traploos regelbare klep en ventilator worden vervolgens autonoom aangestuurd. Je hebt het dus echt over precisieklimaat. Daarbij is de Caeli zo ontworpen dat natuurlijke bestuivers en andere natuurlijke gewasbescherming niet de ventilatie-unit ingezogen worden. De behuizing is stof en spatwaterdicht en voldoet aan de IP55-norm,” licht Van Heiningen toe. “Een koude hoek, een natte plek of een kapotte ruit is van grote invloed op het klimaat in de kas. Met de Caeli signaleer je die snel. Het netwerk van ventilatoren zorgt met elkaar voor een meer homogene klimaatverdeling. We borgen onze onafhankelijke positie door deze bewezen klimaatoplossing te laten communiceren met alle klimaatcomputers.”

Ga naar de Caeli website

Terug naar overzicht