(Update artikel: 21-10-2024)
De wereldwijde uitrol van VoLTE (Voice over LTE)
Wat is VoLTE
Voice over LTE (VoLTE) is de nieuwe standaard voor bellen over het 4G netwerk. Het is in veel landen nu nog optioneel, maar met de uitfasering van 2G en 3G wereldwijd wordt VoLTE de belangrijkste manier om een telefoongesprek te voeren. In Nederland hebben we nog tot 2025 2G, maar daarna is VoLTE nog de enige manier om mobiel te kunnen bellen.
Wat we tot nu toe gezien hebben is dat de telecom sector eigenlijk nog niet klaar was om over te stappen op VoLTE. De VoLTE standaard werkte niet automatisch zoals GSM (2G) en UMTS (3G) dat wel deden. De de VoLTE standaard komen veel meer aspecten kijken.
Het tot stand komen van een VoLTE standaard
Bellen via VoLTE is een wisselwerking tussen de engine (GSM zender/ontvanger) van een apparaat en de telecomprovider die gebruikt wordt. Om dit tot stand te brengen moeten alle wereldwijde telecomproviders in gesprek met smartphonefabrikanten en fabrikanten van 4G engines om
- de instellingen die bij een netwerkcode horen in elk toestel van die fabrikant te krijgen;
- hen over te halen het profiel van de betreffende provider aan de firmware van de telefoon of 4G engine toe te voegen.
In de praktijk blijkt nu dat die afspraken nog lang niet door alle providers gemaakt zijn, met als gevolg dat VoLTE op veel plekken in de wereld nog niet werkt. Iedere telefoon of 4G engine heeft wel een default VoLTE profiel dat door veel providers ondersteunt wordt. Voor afwijkende providers hebben fabrikanten vaak aanvullende profielen ontwikkeld, maar helaas zijn er ook nog veel providers die niet ondersteund worden.
Er is bij smartphonefabrikanten en fabrikanten van 4G engines geen informatie beschikbaar over welke providers wereldwijd wel en welke niet ondersteund worden. De praktijk is nu dat dat proefondervindelijk moet blijken. Als het niet werkt, vraagt de leverancier van de smartphone of 4G engine om debug informatie op te sturen, zodat zij de betreffende provider bij een volgende firmware update kunnen toevoegen aan hun telefoon of 4G engine. Op deze manier wordt VoLTE wereldwijd uitgerold.
Welke invloed heeft dit op de Octalarm lijn?
In de Octalarm alarmmelders met 4G, de Touch, Touch Pro en ARA, zitten engines van de fabrikant Quectel. Nu de dekking van 4G met VoLTE voldoende is, kan simpel overgestapt worden op het bellen via het 4G netwerk door de VoLTE instelling in de melder – wanneer deze nog niet aan staat – aan te zetten.
Meer informatie over 'waarom 4G met LTE-M'
Hoe u uw VoLTE instelling controleert
De huidige situatie met Octalarm Connect (meegeleverde KPN M2M simkaart)
In een groot deel van de wereld (namelijk in alle zone 1 en 2 landen) is het activeren van Octalarm Connect met de in de melder meegeleverde KPN simkaart mogelijk. KPN heeft onlangs de uitrol van VoLTE op deze simkaarten in gang gezet en de conversie van alle simkaarten wordt nog voor eind oktober 2024 afgerond. Hierdoor is het mogelijk om met de huidige M2M sim’s van KPN via VoLTE spraakberichten te versturen.
Wat als u met een eigen simkaart (van een andere provider) uit wil bellen
In gebieden waar 2G|3G is uitgezet dient de VoLTE instelling op de melder default aangezet te worden. Met een 4G LTE-M simkaart van een lokale provider kan dan proefondervindelijk blijken of deze provider al is opgenomen op de engine van Quectel, die in de Octalarm alarmmelder zit.
Als in het veld blijkt dat uitbellen niet werkt, kunnen we met de debug informatie van die betreffende provider de firmware van de module bij de Octalarm alarmmelder(s) relatief eenvoudig updaten. Tussen het aanleveren van debug informatie en het uitkomen van een nieuwe bèta release van de engine firmware zit een aantal maanden. Deze bèta release wordt getest om vervolgens als onderdeel van de daarop volgende formele release van Quectel meegenomen te worden als extra profiel voor VoLTE.
Onze ervaring in de Verenigde Staten
Als eindklanten in de Verenigde Staten een simkaart aanschaffen, wordt in de telecomwinkel gevraagd naar het IMEI-nummer van het device waarin deze simkaart geplaatst gaat worden. Het IMEI-nummer is het hardware identificatienummer dat voor iedere GSM/LTE-module uniek is.
Bij Octalarm klanten zien we nu dat dat soms problemen geeft. Providers in de Verenigde Staten controleren namelijk aan de hand van dat IMEI-nummer wat de mogelijkheden van zo’n device zijn en zetten dan het netwerk aan wat hier bij hoort. Dat device moet dan wel bekend zijn en voorzien van een PTCRB certificaat. De Octalarm alarmmelder heeft momenteel nog geen PTCRB certificaat. Hierdoor wordt 4G niet aangezet. We zijn in overleg met Quectel om de situatie te verbeteren en het keurtraject op te zetten voor het PTCRB certificaat. Daarnaast onderzoeken we van welke telecomproviders de simkaart wel werkt met de Octalarm alarmmelder. Bij T-Mobile o.a. lijkt het wel te werken maar zij hebben (nog) geen volledig netwerk in de Verenigde Staten. Ondertussen is AT&T als provider opgenomen op de Quectel engine.